Aktuelt

Håvard vant “Young Professional”-pris på atomkonferanse

Aktuelt

Bilde: Håvard Kristiansen, konstituert avdelingsleder utredning i NND, vant prisen "Young Professional" på IAEAs konferanse i Wien. Foto: IFE

International Atomic Energy Agency (IAEA) holdt forrige uke sin International Conference on Radioactive Waste Management i Wien med deltakere fra hele verden. Håvard Kristiansen representerte NND og tok med seg en pris hjem.

På konferansen diskuterer man løsninger for håndtering av radioaktivt avfall og utveksler erfaringer. Håvard Kristiansen fra NND deltok og holdt et innlegg om «Development of a Comprehensive Nuclear Waste Management Program in a Small-Inventory State».

– Jeg innledet med å si at for 70 år siden, var Norge en nukleær pioner. Vi var det sjette landet i verden til å få en reaktor til å gå kritisk. Siden har vi hatt fire forskningsreaktorer i drift. Alle er nå stengt og vi planlegger dekommisjonering. Jeg fortalte at for å få til det, må vi utvikle et komplett avfallshåndteringsprogram for alle typer radioaktivt avfall. Det vil si at vi må etablere anlegg og rutiner for innsamling, behandling, lagring, transport og deponering for alt fra svært lavradioaktivt avfall til brukt brensel. Avslutningsvis fremhevet jeg at håndtering av brukt brensel og forvaltning av nukleær kompetanse er spesielt krevende for et land med små mengder radioaktivt avfall.

– Det var en stor glede å få fortelle om det spennende arbeidet vi gjør i Institutt for Energiteknikk (IFE) og NND til konferansens deltakere, sier Håvard. – Og selvsagt var det veldig hyggelig å være en av seks som fikk en pris som «Young Professional».

Illustrasjonsfoto: Reaktor