Aktuelt

Flyt i oppryddingen

Aktuelt

NND inviterte til frokostseminar om ny teknologi og bærekraftig dekommisjonering under Arendalsuka.

Hvilke muligheter gir digitalisering og kunstig intelligens for en mer bærekraftig tilnærming i kompliserte prosjekter?  Spørsmålet ble stilt av NND under Arendalsuka som går av stabelen i disse dager. (se hele frokostseminaret her)

I Vitensenteret i Arendal fylles salen opp av tilskuere. NNDs direktør Pål Mikkelsen, AF Gruppens Eirik Lind Hånes og David Hansen i Microsoft innleder med hvert sitt foredrag om temaet.

Ole Jakob Ottestad

Den fjerde innlederen er NNDs IT-sjef, Ole Jakob Ottestad. Han svarer på NNDs eget spørsmål om hva ny teknologi og IT kan bidra med.

I fire år har konsortiet ICCircle jobbet med å lage et komplett IT-system for planlegging og gjennomføring av dekommisjonering, og avfallshåndtering i den nukleære sektoren på bestilling fra NND. Med systemet vil man få en mer bærekraftig dekommisjonering. Bærekraftig i en vid betydning.

-Med systemet vil vi få sikrere prosesser, bedre håndtering av avfallsstrømmene og i tillegg har vi vært med på næringsutvikling, forteller Ottestad etter seminaret. Han er den i NND som har hatt ansvaret for utviklingen av systemet.

-Systemet hjelper oss å gjøre bærekraftige valg i alle deler av dekommisjoneringen og avfallshåndteringen, sier Ole Jakob Ottestad.,

NND har finansiert det i nukleær sammenheng unike systemet. Nå skal systemet videreutvikles og tas i bruk av flere enn Norsk Nukleær Dekommisjonering. Systemet har stort potensial utenfor det det nukleære området.

Også stortingsrepresentant Sverre Myrli fra Arbeiderpartiet (Se video lenger ned i saken) og fylkesråd i Akershus, Solveig Schytz fra Venstre, er opptatt av næringsutvikling når store offentlige midler skal brukes på oppgaven med å dekommisjonere.

-Vi må jobbe slik at pengebruken ikke sees på som en kostnad, men at vi bygger kunnskap som brukes utenfor det nukleære, sier hun i paneldebatten etter de fire innlederne.

Sverre Myrli er i samme gate: -Når vi skal bruke så mye penger må vi se på muligheten som ligger her, og hvilke ringvirkninger vi kan få, slår Myrli fast.

-Det gjelder kompetanse, arbeidsplasser og næringsutvikling, fortsetter han i et videointervju med NND etter seminaret.

Myrli peker på bransjer som havvind og gruveprosjekter, men også andre bransjer, og at vi må tenke helhetlig og inkludere at vi ved veis ende for industriprosjekter vi setter i gang, skal rydde opp etter oss når prosjektet er ferdig.

Illustrasjonsfoto: Reaktor