NND formaliserte i 2019 et samarbeid med en referansegruppe bestående av ikke-statlige organisasjoner.
NND og sivilsamfunnet
Arbeidet med atomoppryddingen kommer til å vare i flere tiår. NND ønsker en bred involvering med sivilsamfunnet i lokaliseringsprosessen for nye lagre og deponi for radioaktivt avfall. NND skal tilrettelegge for en åpen dialog, få innspill og råd, skape samarbeidsfora og informere bredt i sivilsamfunnet.

Fakta om referansegruppen
- Deltakende NGOer er Bellona, Internasjonal kvinneliga for fred og frihet, Miljøvernforbundet, Naturvernforbundet, Natur og ungdom, Klimavenner for kjernekraft og Nei til Atomvåpen
- Avtalen løper i tre år– NGOene kan få støtte med opptil NOK 100 000,- årlig som skal dekke forberedelser, deltakelse og reisekostnader som innvilges ved søknad
- Medlemmene i referansegruppen forutsettes å gi individuelle råd og innspill
- Medlemmene i referansegruppen skal videreformidle informasjon til sine lokallag
- Referansegruppen har ingen avgjørelsesmyndighet, men har en viktig funksjon som bro mellom sivilsamfunnet og NND– Referansegruppen og NND har jevnlige møter
- Referatet fra møtene gjøres offentlig. Les referatene.
NND og samarbeidet med kommuner
Det er viktig for NND at beslutningstakere i nåværende og mulige vertskommuner for atomanlegg får økt kompetanse om NND og NNDs oppdrag. Dette danner grunnlag for et godt og kunnskapsbasert samarbeid. God involvering av lokalsamfunnene er en forutsetning for en suksessfull prosess.
NND har inngått samarbeidsavtaler med de eksisterende atomkommunene Halden, Lillestrøm og Aurskog-Høland. Alle tre kommunene er i dag vertskommuner for atomanlegg.
I tillegg er det inngått samarbeidsavtale med Aremark kommune som sammen med Halden har vist interesse for å være vertskommune også for nye atomanlegg.
For at NND skal lykkes med oppdraget med å rive de historiske atomreaktorene må NND bygge nye lager og deponier for å kunne håndtere atomavfallet på en trygg og sikker måte. Lokaliserings-arbeidet er et omfattende arbeid og NND har derfor et nært samarbeid med potensielle vertskommuner.
At en kommune har inngått en avtale som mulig vertskommune er ikke en beslutning om at anlegg skal bygges i de respektive kommunene. Bor du i en kommune som har inngått samarbeidsavtale med NND kan du kontakte kommunens resursperson på området for å få vite mer om din kommunes involvering.