Internasjonalt samarbeid

Når NND gjennomfører dekommisjoneringen av de norske historiske atomanleggene skal vi støtte oss på beste internasjonale praksis. For å sikre at vi følger beste praksis samarbeider vi med og deltar i en rekke internasjonale fora.

NNDs internasjonale fagråd

NND har etablert et internasjonalt fagråd med eksperter på ulike fagfelt av NNDs dekommisjoneringsarbeid. Fagrådet bidrar med både strategiske råd og anbefalinger basert på beste internasjonale praksis. Rådet skal ha relevant kompetanse og medlemmene kan ikke ha ansettelsesforhold i NND.

Medlemmene i komiteen utnevnes av direktøren for NND.Medlemmene utses basert på individets kvalifikasjoner og erfaringer og, og ikkesom representanter for sine organisasjoner eller andre tilknytninger.

Fagrådets medlemmer har ikke noe juridisk ansvar som følge av rådene de gir.

Referater
Referater fra komiteens møter utarbeides for publisering her på nnd.no, sammen med eventuelle rapporter eller uttalelser fra komiteen. Dokumentene inneholder ikke sikkerhetssensitivt materiale eller innhold som er konfidensielt av kommersielle hensyn eller på annen måte er uegnet for offentliggjøring.

Referatene gjenspeiler komiteens diskusjoner og råd, og skal ikke oppfattes som NNDs offisielle standpunkt. NND er ikke juridisk forpliktet til å følge komiteens råd, og slike råd fritar ikke NND for ansvaret med åf atte egne beslutninger og gi anbefalinger.

Se referater fra komiteens møter her:

Fagrådets møte 11. og 12. desember 2024

Fagrådets medlemmer

Catherine Banet: Leder for Institutt for energi- og ressursrett ved Nordisk institutt for sjørett, avdeling for petroleums- og energirett, Universitetet i Oslo.

Johan Andersson: Uavhengig konsulent og seniorrådgiver for prosjekter ved IAEA og Eurad, og rådgiver for Kanadiske, Tsjekkiske, Japanske, Britiske, Finske og Sveitsiske organisasjoner i spørsmål knytet til håndtering av atomavfall. Frem til juni 2019 ledet han analyseavdelingen for kernebrensel ved Svensk Kärnbränselhandtering (SK)

Tom Heldal: Geolog og forsker ved Norges geologiske undersøkelse.

Simon Carroll: Seniorrådgiver i Vattenfall og forsker ved Senter for miljøradioaktivitet, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Over tre tiår med engasjement i kjernekraft- og miljøsektoren internasjonalt. Leder og bidragsyter i et bredt spekter av internasjonale arbeidsgrupper og fora, inkludert IAEA, IMO, UNEP, OECDs Nuclear Energy Agency og Europakommisjonen. Betydelig erfaring med internasjonal politikk og regulering, blant annet som nasjonal kjernefysisk tilsynsmyndighet og ved et stort europeisk energiselskap. Ekspert på avvikling av kjernekraftverk, spesielt strategiskutvikling og analyse, inkludert planlegging, kostnadsberegning og finansieringsspørsmål.

Steve Barlow: Ekspert på kjernekraft og deponeringssikkerhet med 40 års erfaring innen alle aspekter av håndtering av radioaktivt avfall.

Tidligere leder for vurdering av deponeringssystemer i RWM Ltd., med ansvar for sikkerhetsanalyser og vurderinger av miljøpåvirkning for det planlagte geologiske deponeringsanlegget for Storbritannias høyaktive radioaktive avfall. Ekspertise innen håndtering av radioaktivt avfall, sikkerhet ved transport av kjernefysisk materiale, miljøpåvirkning, kjernefysisk sikkerhet, avfallsemballering og akseptkriterier for avfall.

International Atomic Energi Agency

IAEA er en internasjonal organisasjon opprettet 29. juli 1957 for å fremme fredelig utnyttelse av atomenergi og hindre tilsvarende bruk i militære formål. Organisasjonen har 139 medlemsstater, deriblant Norge, og hovedkvarter i Wien i Østerrike.

Norges medlemskap gir NND tilgang på internasjonal kunnskap og samarbeid innenfor feltet.

Borehull som deponi for radioaktivt avfall har i de siste årene fått stadig mer oppmerksomhet i det internasjonale fagmiljøet for radioaktivt avfall. NND har satt i gang et utviklingsprosjekt knyttet til dette med IAEA.

OECD Nuclear Energy Agency

NEA har hovedkontor i Paris og er en mellomstatlig organisasjon under OECD som legger til rette for samarbeid mellom land med moderne nukleær teknisk infrastruktur og jobber for beste praksis innen nukleær sikkerhet, teknologi, forskning, miljø og regelverk for fredelige formål.

NEA har 33 medlemsstater, deriblant Norge. NEA samarbeidertett med IAEA.

Norges medlemskap gir NND tilgang på internasjonal kunnskapog samarbeid innenfor feltet.

ERDO Working Group

ERDO-WG er et multinasjonalt samarbeid bestående av land med forholdsvis små mengder atomavfall, begrensede ressurser og/eller som er i en tidlig fase i arbeidet hvor man jobber for felles løsninger rundt håndtering og lagring av atomavfall. NND representerer Norge.

ERDO Working group har lenge jobbet med løsninger for et internasjonalt deponi. Organisisasjonen jobber også med hvordan man skal lagre det høyaktive avfallet før deponering, slik som innkapslingsanlegg og pakkeanlegg.

Borehull som deponi for radioaktivt avfall har i de siste årene fått stadig mer oppmerksomhet i det internasjonale fagmiljøet for radioaktivt avfall. NND har tatt initiativ til et utviklingsprosjekt knyttet til ERDO-WG.

Studsvik AB

Det svenske selskapet Studsvik AB tilbyr tjenester og tekniske løsninger for hele kjernekraftsyklusen til kunder over hele verden, blant annet metoder for håndtering av radioaktivt avfall. 

Blant avfallet NND skal finne en permanent løsning for er16,5 tonn brukt atombrensel som har vært brukt i forskning. Det brukte brenselet skal deponeres uten å påføre skade på mennesker og miljø. Dette er det mest radioaktive avfallet vi har, og NND anbefaler kjemisk behandling av brenselet før det deponeres for å få avfallet mer stabilt for lagring.

NND diskuterer med Studsvik om en mulig avtale som gjelder den kjemiske behandlingsmetoden oksidering for 10 tonn av det norske brukte atombrenselet, utskifting av aluminiumskapslingen som omslutter 1.5 tonn av brenselet, innpakking av de resterende 5 tonnene, og midlertidig lagring av alt brenselet i Sverige. 

Orano

Orano er et fransk atomselskap med virksomhet i mange land. Orano driver innen kjernekraftsyklusen, som utvinning av uran, kjernefysisk logistikk, og behandling og reprosessering av brukt atombrensel. 

Orano reprosesserer omtrent 1700 tonn brukt brensel i året ved sitt anlegg i La Hague i Frankrike.  

NND diskuuterer med Orano om en mulig avtales om gjelder den kjemiske behandlingsmetoden reprosessering av det brukte norske atombrenselet og midlertidig lagring i Frankrike.  

The Club of Agencies

The Club of Agencies (CoA) er en gruppe europeiske organisasjoner som håndterer radioaktivt avfall. Det utveksles erfaringer med ulike løsninger, internasjonalt samarbeid, rammeverk, og utvikling av teknologi for en langsiktig håndtering av radioaktivt avfall.

Club of Agencies har eksistert i mer enn 30 år. Vertskapet for møtene går på skift. NND deltar i dette samarbeidet.

The Nuclear Decommisioning Authority

Nuclear Decommissioning Authority (NDA) er en britisk myndighet for å føre tilsyn med stengningen og opprydningen av Storbritannias sivile atomkraftanlegg. NDA har overtatt av eierskapet av de aktuelle anleggene, men selve arbeidet utføres av leverandører på kontrakt.

NND har en samarbeidsavtale med NDA om å utveksle kunnskap og erfaringer innenfor dekommisjonering av nukleære anlegg og håndtering av radioaktivt avfall.

U.S Department of Energy

NND deltar sammen med Institutt for energiteknikk (IFE) i et pilotprosjekt med U.S. Department of Energy hvor man finner løsninger for håndtering av høyanriket uran.

Atomanlegget i Halden har vært brukt til forskning. Anleggets tidligere eier IFE har i en liten del av sine forskningsprosjekter i Haldenprosjektet benyttet høyanriket uran.

Avfallet som ble skapt er av en art som er utfordrende å lagre og deponere. Nå jobber USA og Norge sammen om en metode for å eliminere risikoen ved høyanriket uran. Man har produsert verktøy og er godt i gang med testing.

Dansk Dekommissionering

Dansk dekommisjonering har allerede 20 års erfaring med dekommisjonering. Verken Norge eller Danmark har hatt kraftproduserende atomanlegg, men den nukleære virksomheten har vært knyttet til forskning. Begge land planlegger for og skal bygge deponier for sitt nukleære avfall.

Danmark har allerede bygget lagre for sitt avfall. Et lager er et tidsbegrenset lagringssted før avfallet som fortsatt inneholder for høye verdier med radioaktivitet skal flytes til endelig deponi. Danmarks erfaringer med bygging av lager er nyttig for Norge.

Begge land skal bygge deponier, et endelig sted hvor det nukleære avfallet kan ligge til det er ufarlig. I denne sammenhengen står Norge og Danmark overfor de samme problemene, og som det er nyttig å dele kunnskap rundt.

NND og Dansk Dekommissionering har inngått en samarbeidsavtale og deler kunnskap slik at vi både i Norge og Danmark kan løse oppgavene med å rydde opp i historisk atomavfall på en trygg og god måte.