NNDs generalprøve

NNDs generalprøve

Andre Øraas diskuterer med rådgivere fra Bergfald og Norconsult

Forfatter
Andreas Aakervik Amundsen
Dato
May 14, 2025

NND skal rydde opp etter Norges historiske atomprogram. Nå har mani tillegg løst hvordan tusenvis av tonn med radioaktive masser skal deponeres.

Avdelingsleder for Eiendom og infrastruktur i NND, Andre Øraas, og kollegene hans følger nøye med når Øyvind Omnes fra AF Decom gjennomgår fremdriftsplanen for hvordan de farlige massene skal håndteres.

Ifølge Øraas er det bra samarbeid og fremdriften i oppdraget går i ønsket tempo. Det er viktig at arbeidet foregår sikkert både for mennesker og miljø.

Har vi tatt hensyn til overvann? Hvordan sikrer vi at det ikke kommer vann i sarkofagen når massene deponeres? Har vi kontroll på anleggsområdet? Spørsmålene er mange, og hvert emne diskuteres nøye.

Andre Øraas, Avdelingsleder NND. Foto: Andreas Aakervik Amundsen

Det radioaktive avfallet som diskuteres, er ikke det høyradioaktive atomavfallet fra Norges forskningsreaktorer, det er avfallet fra Søve gruver i Telemark fylke. Fra 1953 til 1965 drev A/S Norsk Bergverk gruvedrift her og rundt 5000 tonn med masser ble lagret på utsiden av gruven. Massene inneholder i dag opphopet konsentrasjon med radioaktivitet. Radioaktiviteten er lav, men over grensen for det som regnes som deponeringspliktig avfall.

Ansvaret for opprydningen ligger hos NND. Selve opprydningsjobben skal gjøres av AF Decom. Med seg har de rådgivere fra Bergfald og Norconsult.  

-Vi har nå hatt flere samarbeidsmøter med AF gruppen og jeg opplever at vi alle jobber for å finne de beste løsningene for opprydningen, forklarer Øraas.

Både norske og internasjonale lover, konvensjoner og regler stiller strenge krav for hvordan denne typen avfall skal håndteres. Det er blant annet krav om konsekvensutredninger, planprosess for reguleringsplan, samarbeid med privat næringsliv, informasjons- og avklaringsmøter, godkjenning fra ansvarlige myndigheter, høringer og mye mer.

Det er beregnet at opprydningen etter Søve gruver skal påbegynnes i 2026. Plan- og utredningsprogrammet er lagt ut på offentlig ettersyn med frist for innspill 23.mai. Det er Nome kommune og DSA som fastsetter plan- og utredningsprogrammet. Det som blir diskutert i Halden i dag er hvordan selve arbeidet med håndteringen av massene og deponeringen skal utføres.

Prosjektlederen for selve arbeidet er avdelingsdirektør i AF Decom, Øyvind Omnes. Han har et tydelig mål:

-I dag fokuserer vi på å verifisere den planen vi har medhjelp fra alle fageksperter og NND. Vi går over og kontrollerer at det ikke er noe som er mangelfullt i planen, eller noe er glemt i KU-prosessen. I dag får vi løftet temaer som ikke er blitt løftet før og diskuterer nyanser som er verdt å diskutere på det nivået planen er i dag. Planen her i dag inneholder hovedessensen i prosjekteringen og vil selvfølgelig bli enda mer detaljert.

-Vi håper nå at vi oppretteholder fremdriften og at behandlingsprosessen skjer som forventet, da kan vi forhåpentligvis komme i gang med de fysiske arbeidene i 2026, avslutter Omnes.

Øyvind Omnes, Avdelingsdirektør AF Decom. Foto: Andreas Aakervik Amundsen

-På mange måter er dette som å trå opp noen av de samme stiene vi skal gå for dekommisjoneringen av de historiske atomanleggene, forteller Øraas.

-Noen av forskjellene er at dette prosjektet ikke inneholder høyradioaktivt brensel, bygningsmasser fra atomanlegg og er et helt annet omfang og tidsaspekt, påpeker NNDs avdelingsleder.

-Vi evaluerer alle prosessene underveis internt i NND. Slik lærer vi og kan ta erfaringene våre fra oppryddingen av Søve Gruver til arbeidet med å dekommisjonere atomanleggene, forteller Andre Øraas, og avslutter:

-Søve gruver kan på mange måter kalles NNDs generalprøve.

Søve Gruver under drift.