Aktuelt

Den store intelligens-festen

Aktuelt

Den 17. og 18. april går AI+ konferansen i Halden av stabelen. Flere hundre tenåringer tyvstartet intelligens-festen.

I samarbeid med Inspiria og Tekna har Smart Innovation Norway arrangert teknologi-dager for 8-klassingene i Halden. I tre dager har fremtidens arbeidskraft fått stifte nærmere bekjentskap med KI og robotisert automasjon og hvordan dette kan brukes i samfunnet, i dag og i fremtiden. Foredrag og praktiske oppgaver har sysselsatt ungdommene, og den kanskje mest spennende begivenheten var møtet med robothunden, Spot.

«Hunden», som eies av Institutt for energiteknikk (FE), skal hjelpe NND med dekommisjoneringen av de norske historiske atomanleggene. I dag er ikke kunstig intelligens en del av Spot, men i fremtiden vil KI kunne gjøre Spot rustet til å ta egne kvalitative valg når den er på oppdrag inne i atomanleggene. Ved å benytte seg av teknologi som hunden Spot, kan man redusere medarbeideres risiko for å bli eksponert for stråling når man skal rive atomanleggene. Det gjør arbeidet tryggere for alle.

-For NND er det viktig å treffe barn og unge og fortelle om samfunnsoppdraget vårt, og hvorfor det er viktig, sier NND sin samfunnskontakt Hilde Rønning. Hun har sammen med NNDs Christer Nilssen gjennomført 12 foredrag om NND for flere hundre ungdommer.

Å dekommisjonere atomanlegg tar tid, og kanskje er det noen av elevene som har deltatt på KI-dagene som enten skal utføre selve rivingen, eller som skal være med å beslutte om arbeidet i framtiden.

Ketil Thomsen i Smart Innvoation Norway har lovord å si om KI-dagene med 8.klassingene.

-Vi har fått til et unikt samarbeid mellom Inspiria, NND og oss i Innovation Norway hvor vi har laget et godt opplegg som fungerer godt for 8. klassingene.

-Det er viktig å få opp interessen for realfaget her i distriktet vårt, derfor er det viktig å vekke interessen tidlig, sier Thomsen.

De tre dagene for 8. klassingene har vært en del av Halden kommunes Kunnskap i sentrum, ni dager med kunnskap hvor blant annet konferansen AI+ blir arrangert.

DETTE ER AI+ KONFERANSEN

AI+ er en årlig internasjonal konferanse for anvendt kunstigintelligens (KI). Hensikten er å ta opp og diskutere de viktige spørsmålene om hvordan vi kan og bør anvende KI.

I videoen under kan du se intervju med Smart Innvoations Norways klyngeleder for AI, Tore Lie, som forteller mer om ungdomskoleelvenes dager med AI og robotisert automasjon.

Illustrasjonsfoto: Reaktor