Aktuelt

Historietimen: Gunnar Randers startet Institutt for Atomenergi – nå Institutt for Energiteknikk (IFE)

Aktuelt

Bilde av Gunnar Randers, grunnlegger av Institutt for Atomenergi (IFE), sammen med Albert Einstein.
Foto: Gunnar Randers (t. v.) og Albert Einstein hjemme hos Einstein på Long Island, 1939.

Norges atomeventyr startet etter andre verdenskrig.  Nå har oppryddingen startet, men vi skal ta vare på historien.

Utgangspunktet for etableringen av norske atomreaktorer var at Norge etter krigen ønsket å delta aktivt i forskningen på kjernefysikkens og atomenergiens område for å kunne utnytte atomenergi til fredelige formål.

Gunnar Randers  var relativitetsteoretiker og møtte Albert Einstein i studiedagene i USA. De to holdt kontakten gjennom videre arbeid. Da Randers kom tilbake fra USA startet han arbeidet med å bygge atomreaktor på Kjeller. Nesten hele Norges forskningsbudsjettet i løpet av ett år ble brukt til å bygge den første atomreaktoren i verden utenfor en stormakt. Bare USA, Storbritannia, Sovjetunionen, Frankrike og Canada var tidligere ute med å skaffe seg en kjernefysisk forsøksreaktor.

Den offisielle åpningen av reaktoren JEEP I fant sted 28. november 1951, og samme år ble Gunnar Randers utnevnt til instituttets første administrerende direktør.

Fun fact: Gunnar Randers oversatte Einsteins relativitetsteori til norsk.

Illustrasjonsfoto: Reaktor